بلاگ

ناسا برای حل این معمای مریخ از شما کمک می‌خواهد

ناسا اخیرا به این نتیجه رسیده که جهت جستجوی نشانه‌های حیات در مریخ به حفاری‌های عمیق‌تری نیاز دارد، با این وجود اسرار سیاره سرخ به همین مورد ختم نمی‌شود و ظاهرا ناسا قصد دارد جهت یافتن پاسخ یکی از معماهای این سیاره یعنی «پیدا کردن ابر» از عموم مردم کمک بگیرد.

این آژانس فضایی با انتشار یک پست از عموم مردم درخواست کرده تا به پروژه «ابریابی در مریخ» بپیوندند. ناسا امیدوار است با کمک مردم از سراسر دنیا پاسخ یکی از پرسش‌هایی که مدت‌هاست فکر دانشمندان را به خود مشغول کرده را بیابد: چه عاملی موجب شکل‌گیری ابر در آسمان مریخ می‌شود؟

اما شما چطور می‌توانید در این پروژه به ناسا کمک کنید؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که ناسا 16 سال اخیر را مشغول جمع‌آوری داده با «مدارگرد شناسایی مریخ» (MRO) بوده است. حالا این حجم عظیم از داده‌ها که در پلتفرم زونیورسدر دسترس همگان قرار گرفته، نیازمند بررسی است.

دعوت ناسا از مردم جهت شرکت در پروژه ابریابی در مریخ
نمونه‌ای از داده‌های فروسرخ جمع‌آوری شده توسط مدارگرد شناسایی مریخ

ناسا در این پروژه چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

گفتنی است که داده‌های جمع‌آوری شده توسط MRO در قالب نور فروسرخ بوده‌اند؛ طیفی که با چشم انسان قابل مشاهده نیست. ناسا در پروژه مذکور از مردم می‌خواهد تا در این داده‌های فروسرخ به دنبال نشانه‌هایی از ابرها در جو مریخ باشند.

یافتن ابرهای مریخی که در داده‌های MRO به شکلی طاق مانند قابل مشاهده هستند، به دانشمندان امکان می‌دهد تا یکی از اسرار قدیمی مریخ را حل کنند.

نمونه‌ای از داده‌های فروسرخ جمع‌آوری شده توسط مدارگرد شناسایی مریخ

البته ناسا تلاش کرده تا با دستکاری الگوریتم‌ها ابرهای موجود در داده‌های MRO را بیابد اما به گفته آنها اتکا به قوه دیداری انسان در این زمینه قابل‌ اطمینان‌تر خواهد بود.

بسیاری بر این عقیده هستند که مریخ زمانی سیاره‌ای قابل سکونت بوده و سطح این همسایه ما که اکنون تنها حاوی خاک و سنگ است، زمانی پوشیده از دریاچه و رودخانه بوده است. پس از گذشت سال‌ها، مریخ‌نورد «کنجکاوی» ناسا با یافتن سنگ‌هایی ظاهرا این فرضیه‌ها را تایید می‌کند.

به گفته ناسا، 2 مدل ابر در مریخ شکل می‌گیرد. نوع اول ابرهای آب منجمد هستند که در زمین هم دیده می‌شوند. نوع دوم نیز ابرهای تشکیل شده از دی‌اکسید کربن هستند که حالتی مانند یخ خشک دارند. این ابرها مشخصا تنها زمانی شکل می‌گیرند که دمای سطح مریخ تا میزان انجماد پایین آمده باشد.

نمونه‌ای از داده‌های فروسرخ جمع‌آوری شده توسط مدارگرد شناسایی مریخ

ناسا در نهایت امیدوار است از طریق این پروژه عمومی درک کند که ابرهای مریخی کجا و چه زمانی شکل می‌گیرند و همچنین در صدد آن است تا اطلاعات بیشتری را در خصوص جو میانی این سیاره کسب کند. علاوه بر این موارد، پروژه مذکور برای آگاهی از علل رقیق شدن جو سیاره سرخ نیز مفید خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *