بلاگ

مریخ‌نورد کنجکاوی تصاویر جدیدی از صخره‌های سیاره سرخ به اشتراک گذاشت

ناسا مجموعه‌ای از تصاویر چشم‌انداز مریخ‌نورد «کنجکاوی» را منتشر کرد که درحال بررسی تاریخچه آب در منطقه دهانه «گیل» است.

از خبرهای پیشین می‌دانیم مریخ‌نورد «استقامت» اخیرا تصویری از یک تکه فویل بر روی سنگ‌های مریخ در دهانه «Jezero» ثبت کرده است. اما مریخ‌نورد کنجکاوی درحال بالا رفتن از کوه «شارپ» – یک کوه مرکزی عظیم در دهانه گیل است و مناظر دیگری را مشاهده می‌کند. کنجکاوی در تلاش برای درک بهتر نحوه عملکرد آب در سطح سیاره سرخ است و تلاش دارد پاسخی برای این سوال پیدا کند: آیا این سیاره در گذشته مکانی قابل سکونت برای حیات میکروبی بوده است یا خیر؟

این ناحیه میان دو بخش با نام‌های واحد «خاک‌بر» و واحد «سولفات‌دار» قرار گرفته است و به علت وجود کانی‌های مختلف به عنوان منطقه‌ای جذاب از لحاظ علمی شناخته می‌شود. ناسا عقیده دارد این ناحیه ممکن است اطلاعات شگفت‌انگیزی از تغییرات عمده آب و هوا در مریخ طی میلیاردها سال گذشته به ما بدهد.

آژانس فضایی گفت: «تپه‌های این منطقه احتمالا از تپه‌های شنی تشکیل شده‌اند که به مرور زمان به سنگ تبدیل شده‌اند.» مریخ‌نورد کنجکاوی سنگ‌های لایه‌ای و پوسته‌ پوسته را رصد کرده است که تصاویر آن را مشاهده می‌کنید. این سنگ‌ها ممکن است به دلیل فعالیت آب در بستر دریا یا برکه بوجود آمده باشند.

«آشوین واساوادا» دانشمند پروژه کنجکاوی گفت: « ما دیگر رسوبات دریاچه‌ای را که در قسمت‌های پایین کوه شارپ می‌دیدیم، نمی‌بینیم. با بالا رفتن کنجکاوی از شارپ مناظر تغییر می‌کنند. در نواحی مرتفع شواهد زیادی از آب و هوای خشک‌تر می‌بینیم – مانند تپه‌های شنی خشک که گهگاه جویبارهایی در اطراف آن‌ها جاری بوده است. این تغییر بزرگی نسبت به دریاچه‌هایی است که شاید میلیون‌ها سال وجود داشتند و کانی‌های رُسی شاهد خوبی برای آن‌ها هستند.»

ناسا عقیده دارد داستان پیچیده‌تری برای این سنگ‌ها می‌توان متصور شد. آن‌ها دوره‌های متعددی را پشت سر گذاشته‌اند. مثلا ممکن است آب‌های زیرزمینی در طول زمان اثراتی بر روی محیط گذاشته باشند. مریخ‌نورد کنجکاوی در دهمین سالگرد ورودش به فضا با چالش‌های متعددی در روبرو بوده است. این مریخ‌نورد در 7 ژوئن به دلیل دمای هوا وارد حالت محافظتی شد اما دو روز بعد به حالت عادی بازگشت. همچنین چرخ‌های آلمینیومی مریخ‌نورد کنجکاوی تضعیف شده‌اند که مهندسان آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا درحال بررسی این مشکل هستند.

دیدگاهتان را بنویسید