رپورتاژ

با کاربردهای فنول آشنا شوید

مقدمه‌ای بر فنول

فنول ماده‌ای است که کاربرد‌های بسیاری در صنعت و منزل دارد. فنل به دو روش طبیعی و سنتتیک تولید می‌شود. اگر بخواهید آن را به صورت تجاری تهیه نمایید، می‌توانید شکل مایع آن را بخرید. این ماده به عنوان ضدعفونی کننده کاربرد دارد و برای از بین بردن باکتری‌ها و قارچ‌ها استفاده می‌شود.فنول مرک مرغوب ترین نوع فنول است که توسط شرکت مرک تولید می شود. Phenol مصارف دارویی نیز دارد و در ترکیبات دهانشویه‌ها و خمیردندان‌ها یافت می‌شود. این ماده شیمیایی حتی برای رفع گلودرد نیز مناسب است. این ماده، مصارف خانگی گسترده‌ای نیز دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این محصول و کاربرد‌های آن، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

فنول در بسته بندی آبی

فنول چیست؟

فنل ماده‌ای است که بوی شیرین خاص و تندی دارد. حتی مقادیر بسیار کم از آن نیز قابل بو کردن هستند. Phenol یک ترکیب هیدروکسی آلی بوده و در بدن انسان به عنوان یک متابولیت نیز تولید می‌شود. ساختار آن مشابه الکل‌ها است. این ماده تا حدودی در آب قابل انحلال بوده و آرام‌تر از آب بخار می‌شود. این ماده در دمای اتاق، می‌تواند به شکل جامد سفید یا مایع باشد که خاصیت سوزانندگی دارد‌. در ادامه درباره کاربرد‌های این ماده صحبت می‌کنیم.

کاربرد phenol در مصارف خانگی

Phenol به شکل گسترده در خانه به عنوان پاک کننده کاربرد دارد. این ماده در غلظت‌های کم، در پاک‌ کننده‌های خانگی استفاده می‌شود. خاصیت آنتی باکتریال و تمیزکنندگی فنل، آن را به ماده‌ای مناسب برای گندزدایی سطوح تبدیل کرده است. دقت کنید که این ماده بسیار سمی است و به همین دلیل به مقدار کمی باید مورد استفاده قرار بگیرد.

کاربرد‌های این ماده در تولید مواد بهداشتی بسیار است اما باید احتیاط لازم در مصرف آن صورت بگیرد. فنول در مقادیر زیاد می‌تواند ریسک بیماری‌های قلبی و تنفسی را افزایش دهد. بلع این ماده بسیار خطرناک است. اگر از Phenol برای پاک کردن سطوح استفاده می‌کنید، مراقب باشید که بطری آن از دسترس کودکان دور باشد.

فرمول شیمیایی فنول

فنل برای مصارف پزشکی

خاصیت ضدباکتری و ضدقارچ این ماده، آن را برای مصارف پزشکی نیز مناسب کرده است‌. یکی از مهم‌ترین مواد ضد‌عفونی کننده در جراحی، Phenol است. محیط جراحی باید کاملا آسپتیک باشد تا ریسک عفونت برای بیمار به حداقل برسد. فنل برای گندزدایی سطوح بیمارستانی و اتاق عمل بسیار کاربردی است. در بیمارستان نیز باید غلظت کمی از آن استفاده شود زیرا در غیر این صورت، افراد دچار سوختگی‌های شدید خواهند شد.

کاربرد دیگر این ماده، استفاده آن در دهانشویه‌ها است. Phenol در غلظت‌های کنترل شده در دهانشویه‌ها وجود دارد تا مانع تجمع پلاک میکروبی روی دندان‌ها شود. استفاده از دهانشویه حاوی فنل، تعداد میکروب‌های بیماری‌‌زای دهان را کمتر می‌کند و پوسیدگی دندانی را کاهش می‌دهد. این نوع دهانشویه‌ها قبل و بعد از جراحی‌های دهان مانند پیوند لثه نیز استفاده می‌شوند تا اثر ضدباکتری خود را اعمال کنند.

این ماده، مصارف دارویی نیز دارد. این ماده برای کاهش گلودرد نیز تجویز می‌شود. فتل با اثری که روی میکروب‌های گلو می‌گذارد، باعث کم شدن تعداد آن‌ها و کاهش التهاب می‌شود. در نتیجه در مدت زمان کوتاهی گلودرد را کاهش می‌دهد.

کاربرد Phenol در صنعت چیست؟

علاوه بر مصارف خانگی و دارویی، این محصول در صنعت نیز کاربرد‌های بسیاری دارد. یکی از مواد اولیه برای ساخت پلاستیک، phenol است. این ماده حتی برای تولید مواد منفجره‌ای مانند پیکریک اسید کاربرد دارد. محلول‌های عکاسی نیز از فنول تولید می‌شوند. برای تولید مواد نگهدارنده چوب و رنگ‌های آزو، از این ماده استفاده می‌کنند.

این ماده در صنعت داروسازی نیز کاربرد دارد. فنل، یکی از ترکیباتی است که برای تولید داروی آسپرین استفاده می‌شود. این ماده حتی برای تولید آنتی بیوتیک‌ها نیز به کار می‌‌رود زیرا یک ضدباکتری قوی است. به علت خاصیت آنتی سپتیک قوی این ماده، می‌توان برای تولید کرم‌ها و لوسیون‌ها از آن استفاده کرد. Phenol به طور گسترده در صنعت بهداشتی و داروسازی کاربرد دارد و محصولات متنوعی را می‌توان از آن ساخت.

کاربرد این ماده برای ساخت پلاستیک

یکی از مواد اولیه و مهم در ساخت انواع پلاستیک، phenol است. این ماده برای تولید پلاستیک‌های باکیفیت مثل باکلیت کاربرد دارد. اسید آدیپیک و کاپرولاکتام دو ماده‌ای هستند که از این ماده به دست می‌آیند و برای تولید مواد نایلونی استفاده می‌شوند. الیاف نایلون از الدهید و phenol تشکیل شده‌اند. پلاستیک‌های به کار رفته در خودروها نیز از این ماده تولید می‌شوند.

این متریال برای ساخت ماده استایرن نیز کاربرد دارد. استایرن در ساخت لوازم پلاستیکی که در خودرو و آشپزخانه کاربرد دارند، استفاده می‌شود. استایروفوم را نیز از این ماده می‌سازند. استایروفوم یک پلاستیک سبک است که از یونیت‌های پلیمری ساخته شده است. کاربرد این پلاستیک در ساخت عایق‌های حرارتی، بسته‌بندی و… است.

شمای فرمول شیمیایی فنول

Phenol در صنعت خودروسازی چه کاربردی دارد؟

یکی دیگر از کاربردهای این ماده، صنعت خودروسازی است‌. Phenol در تولید قطعات الکتریکی مقاوم و عایق‌های حرارتی در خودرو کاربردی است. رزین‌هایی که از این ماده تولید می‌شوند، در برابر حرارت بسیار مقاوم هستند. این مواد برای تولید قطعات الکتریکی و مکانیکی مختلفی در خودرو استفاده می‌شوند. پنل و دسته‌های خودرو، قطعات داخلی، قسمت‌های مختلف موتور و… از فنول درست می‌شوند. Phenol حتی در سیستم ترموستات خودرو نیز کاربرد دارد. ترموستات محلی است که گرمای زیادی در آن‌ آزاد می‌شود. به همین دلیل رزین‌های تولید شده از آن گزینه مناسبی برای ساخت قطعات ترموستات هستند.

کاربرد این ماده در نساجی

این ماده در صنعت نساجی و رنگ‌زدایی نیز کاربردی است. این ماده خاصیت رنگ‌زدایی و تثبیت رنگ دارد و به همین دلیل در صنعت نساجی به کار می‌رود. با استفاده از Phenol، رنگ‌های استفاده شده در لباس‌ها تثبیت طولانی مدت خواهند داشت. این ماده شیمیایی بافت لباس‌ها را ضد آب و مقاوم می‌کند و از آنان محافظت می‌نماید. در صنعت نساجی، از آن به عنوان یک ضدآتش استفاده می‌کنند. این ماده خاصیت ضدپرچ نیز دارد.

به طور کلی، این ماده باعث افزایش طول عمر لباس‌ها و محافظت از بافت آنان می‌شود. Phenol یک ضدعفونی کننده در تولید لباس‌های پزشکی است و مانع از تماس میکروب‌ها با پوست و رشد آنان می‌شود.

سخن پایانی درباره فنول

در این مقاله با فنل و کاربردهای آنان آشنا شدید. این ماده ضد میکروب است که باعث شده برای تمیز کردن سطوح و به عنوان ضدعفونی کننده در پزشکی کاربرد داشته باشد. Phenol مصارف صنعتی نیز دارد و حتی برای ساخت مواد منفجره می‌تواند بکار رود. جهت کسب اطلاعات دقیق‌تر و خرید این ماده شیمیایی، می‌توانید با ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید