دنیای علم و فناوری امروز ۱۶ آبان شاهد رخدادهای جالبی بود که این خبر به اختصار به آنها پرداخته است.
به گزارش ایسنا، علم و فناوری ایران و جهان امروز با اخبار گوناگونی همراه بود. اکنون در این گزارش به مرور خلاصه این اخبار میپردازیم.
اپل نظر کارمندانش را در مورد ایده یک عینک هوشمند جدید پرسید
طبق آخرین گزارش مارک گورمن(Mark Gurman)، مشاور برجسته اپل، در حالی که این غول فناوری قصد ورود به این بازار نوپا را دارد، از کارمندان خود میپرسد که در مورد عینک هوشمند چه احساسی دارند. گورمن اعلام کرد که اپل شروع به جمعآوری بازخورد از کارمندانش در گروههای متمرکز سازماندهی شده توسط تیم کنترل کیفیت سیستمهای محصولات این شرکت کرده است که بخشی از مهندسی سختافزار اپل نیز هست.
ربات مرد عنکبوتی پنجرهها را تمیز میکند
یک ربات مجهز به هوش مصنوعی که شبیه به مرد عنکبوتی است، مشاغل را در شهرهای بزرگ ایالات متحده در دست میگیرد و در حالی که از ساختمانی به ساختمان دیگر میرود، تماشاچیان را حیرت زده میکند. این ربات مجهز به هوش مصنوعی که توسط شرکتی به نام Verobotics ساخته شده است، آیبکس (Ibex) نام دارد. این دستگاهها بهطور عمودی از ساختمانها بالا میروند و در حین حرکت، پنجرهها تمیز میکنند تا مطمئن شوند هیچ نقطهای از دست نرفته است. این اختراع خطر شستشوی پنجرهها را برای انسانها کاهش میدهد، این شغل به دلیل ارتفاعات بلندی که فرد با آن سروکار دارد، به عنوان یک شغل خطرناک شناخته شده است. همچنان یک کارمند در کار آیبکس درگیر است، اما از روی زمین.
مدار خورشیدآهنگ برای ۳.۵ سال میزبان دو مهمان ایرانی«هدهد» و«کوثر» شد
با دریافت سیگنالهای ماهوارههای ایرانی هدهد و کوثر، مدار خورشید آهنگ ۵۰۰ کیلومتری، به مدت ۳.۵ سال میزبان این دو ماهواره شد و تیم سازنده این ماهوارهها سلامت عملکرد آنها را تایید کردند. دکتر حسین شهرابی، مدیر عامل شرکت امید فضا از دریافت موفقیت آمیز اولین سیگنالها از ماهواره هدهد خبر داد و افزود: دریافت این سیگنال به معنای آن است که اولا پرتاب ماهواره موفقیت آمیز بوده، ضمن آنکه عملکرد محفظه و جدایش ماهوارهبر نیز با موفقیت انجام شده است. محفظه ماهواره دارای فناوریهای خاصی است که در این شرکت طراحی و ساخته شده است.
شکست انحصار تولید رادیو داروی تشخیص سرطان غدد لنفاوی از سوی فناوران کشور
ماده مؤثره رادیو داروی تکنسیم ۹۹ تنها در اختیار امریکا قرار داشت و محققان یکی از شرکتهای فناور با دستیابی به فرمولاسیون تولید آن امکان تشخیص دقیق سرطانی شدن غدد لنفاوی را برای پزشکان فراهم کردند و به گفته آنها این دستاورد میتواند کیفیت زندگی افراد مبتلا را بهبود بخشد. از محصولات نوآورانهای که در پانزدهمین دوره نمایشگاه بینالمللی نانو ارائه شد، ماده مؤثره رادیو داروی تشخیصی Tilmanocept یا تکنسیم۹۹ است؛ محصولی بسیار گران قیمت که فناوری تولید آن تنها در اختیار شرکتی آمریکایی بود، اما اکنون فناوری آن در کشور بومیسازی شده و پیشبینی میشود در یک سال و نیم آینده به صورت رسمی وارد بازار شود.
ابداع ترانزیستورهای ۳ بعدی که برتر از فناوری سیلیکون هستند
دانشمندان مؤسسه فناوری ماساچوست(MIT) از ترانزیستورهای سه بعدی بسیار کارآمد رونمایی کردند که میتوانند از فناوری سیلیکونی پیشی بگیرند. این ترانزیستورهای سه بعدی جدید با استفاده از مواد نیمهرسانای فوق نازک طراحی شدهاند. یانجیه شائو(Yanjie Shao) فوق دکترای MIT و سرپرست این مطالعه میگوید: این یک فناوری با پتانسیل جایگزینی سیلیکون است، بنابراین میتوانید از آن با تمام عملکردهایی که در حال حاضر سیلیکون دارد، اما با بهرهوری انرژی بسیار بهتر استفاده کنید.
تعداد زیادی از پزشکان از هوش مصنوعی استفاده میکنند
نتایج یک پژوهش و نظرسنجی از هزار پزشک عمومی نشان میدهد که از هر پنج پزشک بریتانیایی، یک نفر از ابزار هوش مصنوعی مولد مانند ChatGPT یا جمینای گوگل برای کمک به تمرینات و تشخیصهای بالینی استفاده میکند. با توجه به تبلیغات پیرامون هوش مصنوعی همراه با چالشهایی که سیستمهای بهداشتی با آن مواجه هستند، جای تعجب نیست که پزشکان و سیاستگذاران به طور یکسان هوش مصنوعی را کلیدی در مدرنسازی و تغییر خدمات بهداشتی بدانند.
مرکز هوش مصنوعی «گوگل» در عربستان سعودی راهاندازی میشود
«گوگل» قصد دارد یک مرکز هوش مصنوعی را در عربستان سعودی راهاندازی کند. براساس بیانیه جدید صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی و گوگل، مرکز جدید هوش مصنوعی از تحقیقات پیرامون مدلهای هوش مصنوعی به زبان عربی و اپلیکیشنهای هوش مصنوعی ویژه عربستان سعودی پشتیبانی خواهد کرد. نه گوگل و نه صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی نگفتهاند که اپلیکیشنهای کاربردی هوش مصنوعی ویژه عربستان سعودی به چه صورت هستند، اما با توجه به نقش محوری سوختهای فسیلی در اقتصاد عربستان، این امکان وجود دارد که الگوریتمهای هوش مصنوعی در تولید نفت و گاز اعمال شوند.
طولانیترین سفر با «هایپرلوپ» در اروپا انجام شد
طرح مفهومی هایپرلوپ که در ابتدا توسط ایلان ماسک در سال ۲۰۱۳ ارائه شد، متشکل از وسایل نقلیه قطار مانندی است که با سرعت بالا از طریق لولههای مهر و موم شده با خلأ حرکت میکنند و از طریق شناوری مغناطیسی در امتداد مسیر حرکت میکنند. بدون وجود هرگونه مقاومتی در برابر آب و هوا و ترافیک، پیش بینی میشود که این قطارها به حداکثر سرعت ۱۲۰۰ کیلومتر در ساعت برسند. یک مرکز مؤسسه فناوری فدرال سوئیس لوزان(EPFL) در سوئیس در حال آزمایش فناوری هایپرلوپ از طریق آنچه پروژه LIMITLESS نامیده میشود، است.
دو محصول حوزه میکرو با حضور معاون علمی رئیسجمهور رونمایی شدند
در چهارمین و آخرین روز از پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی ایران نانو با حضور دکتر حسین افشین معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیسجمهور از دو محصول حوزه میکرو رونمایی شد. این محصولات در حوزههای نفت و گاز و سلامت کاربرد دارند.
واکنش فضایی ایلان ماسک به پیروزی ترامپ
ایلان ماسک که از اصلیترین حامیان دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود، خوشبینی خود را از آینده با یک توییت فضایی ابراز کرد. ماسک با انتشار عکسی از لحظه پرتاب موشک استارشیپ به استقبال پیروزی ترامپ رفت و نوشت: آینده فوقالعاده خواهد بود.
کپسول «دراگون» به ایستگاه فضایی بینالمللی متصل شد
یک کپسول باری «دراگون»(Dragon) شرکت «اسپیسایکس»(SpaceX) حاوی ۲۷۰۰ کیلوگرم غذا، تجهیزات و آزمایشات در روز پنجم نوامبر ساعت ۱۰:۰۴ صبح به وقت منطقه زمانی شرقی به ایستگاه فضایی بینالمللی متصل شد که حدود ۱۱ دقیقه زودتر از زمان برنامهریزیشده بود. دراگون به قسمت جلوی ماژول «هارمونی»(Harmony) ایستگاه فضایی بینالمللی متصل شد که تا همین اواخر با یک کپسول دیگر دراگون اشغال شده بود. این سیویکمین ماموریت تجاری تامین مجدد اسپیسایکس برای ناساست و به همین دلیل، «CRS-31» نامیده میشود.
اولین ماهواره چوبی جهان به فضا رسید
فضاپیمای کوچک ژاپنی «لیگنوست»(LignoSat) که اولین ماهواره چوبی جهان است، روز پنجم نوامبر با کپسول باری «دراگون»(Dragon) شرکت «اسپیسایکس»(SpaceX) به ایستگاه فضایی بینالمللی رسید. اندازه لیگنوست در هر طرف آن فقط ۱۰ سانتیمتر است، اما میتواند تأثیر قابل توجهی را بر پروازها و اکتشافات فضایی داشته باشد. ماهوارههای چوبی مانند لیگنوست که به جای آلومینیوم از چوب ماگنولیا ساخته میشوند، میتوانند بخشی از راه حل آینده باشند. اعضای گروه ماموریت گفتهاند که وقتی ماهوارههای چوبی روی زمین میافتند، آلایندههای مخرب را به جو منتقل نمیکنند.
تبدیل داروی «کووید-۱۹» به یک درمان امیدوارکننده برای سرطان
هیدروکسی کلروکین تنها چند سال پیش از یک داروی نسبتا ناشناخته مالاریا به یک درمان بسیار بحث برانگیز برای کووید-۱۹(COVID-19) در طول همهگیری تبدیل شد. اکنون، پزشکان راههای شگفتانگیزی را کشف کردهاند که با تغییر کاربری این دارو ممکن است بتوان راهی برای درمان سرطان پیدا کرد. همانطور که جستجو برای درمانهای مؤثر سرطان ادامه دارد، داروهایی مانند هیدروکسی کلروکین به عنوان یک راه امیدوارکننده شناخته میشوند. با کشف روشهای غیرمنتظره سلولهای سرطانی در سازگاری با دارو، اکنون محققان برای غلبه بر این دشمن فراری مجهزتر شدهاند.
زنبورها جلوی ساخت مرکز داده هستهای هوش مصنوعی متا را گرفتند!
شرکت متا(فیسبوک سابق) قصد داشت یک مرکز داده هوش مصنوعی را در ایالات متحده بسازد که بر انرژی هستهای متکی باشد. در حالی که این شرکت از قبل میدانست که میخواهد این تاسیسات در کجا ساخته شود، مجبور شد برنامههای خود را کنار بگذارد، چرا که یک گونه زنبور کمیاب در زمینی که برای این پروژه در نظر گرفته شده بود، کشف شد. مارک زاکربرگ رئیس متا ظاهراً آماده بستن قرارداد با یک اپراتور نیروگاه هستهای موجود بود که انرژی بدون آلایندهای را برای نیروگاه این شرکت تأمین میکرد، اما اکنون به کارمندان خود گفته است که انجام این کار ممکن نیست، زیرا این شرکت به دلیل کشف این زنبورها با چالشهای نظارتی متعددی مواجه خواهد شد.
استحصال شورابههای دریاچه نمک با حمایت مالی هلدینگ کمیته امداد
انعقاد تفاهمنامه برای استحصال معادن معدنی شورابههای دریاچه نمک برنامه دیگر آخرین روز پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی نانو و میکرو بود که میان هلدینگ مجتمع اقتصادی کمیته امداد امام خمینی(ره) و یکی از شرکتهای دانشبنیان منعقد شد. هادی احمدیان، مدیر عامل این شرکت هلدینگ در گفتوگو با ایسنا، عنوان این همکاری را پروژه استحصال شورابه دریاچه نمک دانست که با همکاری وزارت صمت اجرایی میشود و گفت: این همکاری در راستای استحصال پتاس و اکسید منیزیم است که برای این منظور با سرمایهگذاری این هلدینگ و دانش فنی این شرکت دانشبنیان قرار است اقدام به استحصال شورابههای این دریاچه شود.
معرفی برترین استارتاپ منتخب مردم و هیات داوران در ایستگاه پایانی نمایشگاه نانو
برنامه پایانی پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی نانو و میکرو که از روز یکشنبه ۱۳ آبان در نمایشگاه بینالمللی آغاز به کار کرد، با معرفی برترین استارتاپها همراه بوده است. برنامه انتخاب و تقدیر از برترین استارتاپها با هدف تشویق به نوآوری و توسعه فناوری جدید، تاثیر اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی و جذب سرمایه و معرفی بهترین فرصتهای سرمایهگذاری است.
انتهای پیام